[O/D] Partiële splitsing in de praktijk | Fiscaal en vennootschapsrechtelijk
◌ Beschikbaar tot 31/12/2025 ◌ 195 EUR + BTW ◌ 2° deelnemer gratis
◌ 3u Permanente Vorming ◌ OVB ◌ ITAA ◌ BIV
◌ 90 dagen uitgesteld kijken
Een partiële splitsing kan een praktische instrument vormen om bepaalde activa af te splitsen, onder meer in het kader van een familiale opvolging of de intrede van nieuwe investeerders. Het is eveneens een veel gebruikt instrument als voorbereiding van overnametransacties.
Maar welke formaliteiten en verslaggeving voorziet het WVV, wat zijn de fiscale gevolgen op vlak van directe belastingen, BTW en registratierechten, en hoe kan de fiscale neutraliteit van een partiële splitsingsverrichting tot stand komen?
Programma
In dit webinar bespreekt de docent, Patrick HUYBRECHTS, hoe een partiële splitsing concreet en praktisch kan ingezet worden om bepaalde activa van een vennootschap af te splitsen naar een andere vennootschap.
U verneemt u in welke omstandigheden de partiële splitsing een nuttige oplossing kan bieden, onder meer als instrument voor de regeling van de familiale opvolging, en /of om de intrede van nieuwe vennoten te faciliteren.
De vennootschapsrechtelijke procedures uit het boek 12 van het WVV worden in detail overlopen, met bijzondere aandacht voor de verslaggeving (partieel splitsingsvoorstel, bijzondere bestuursverslagen, enz.) en de rol van de notaris en de externe deskundige (bijzonder verslag, revisoraal inbrengverslag, etc.).
Naast de concrete formaliteiten verneemt u de fiscale hindernissen op vlak van de directe belastingen, de BTW en de registratiebelasting, en wordt uitgebreid stilgestaan bij de voorwaarden inzake de fiscale neutraliteit van de verrichting.
Concreet komen tijdens de uiteenzetting de volgende onderwerpen aan bod
- De vennootschapsrechtelijke procedures en verslaggeving in het boek 12 van het WVV
- De fiscale gevolgen van een partiële splitsing en de voorwaarden inzake de fiscale neutraliteit van de verrichting
- De knelpunten en moeilijkheden die zich in de praktijk courant voordoen:
- Aandachtspunten inzake fiscale neutraliteit ?
- Alternatieven voor de partiële splitsing ?
- Mogelijkheid tot afstand van bepaalde verslagen ?
- Aandachtspunten m.b.t. fiscale verliezen, fiscale reserves, enz.
Docent
Patrick Huybrechts,
Accountant en belastingconsulent met specialisatie in herstructureringen (fusie en splitsingen) en financiële planning. Docent Postgraduaat Tax en Accountancy Management Karel de Grote Hogeschool. Regelmatig gastspreker bij diverse hogescholen en beroepsorganisaties.
Leerdoelen
Deelnemers inzicht verschaffen in
- De vennootschapsrechtelijke procedure voor een partiële splitsing, met aandacht voor de verslaggeving en de rol van de externe deskundige
- Praktische uitwerking van de nieuwe figuur van de geruisloze partiële splitsing
- De fiscale gevolgen van een partiële splitsing op vlak van directe belastingen, BTW en registratierechten
- De voorwaarden inzake de fiscale neutraliteit van een partiële splitsingsverrichting
Deelnameprijs
195 EUR + BTW
Inclusief handouts
Kijken en vragen stellen
- Kijklink | Na registratie ontvangt u een persoonlijke kijklink. Chrome werkt het beste. Installeer Chrome bij voorkeur als standaard browser
- Uitgesteld kijken | mogelijk gedurende 90dagen na de uitzending (of na uw aankoop bij on-demand webinars).
- Vragen stellen | Het webinar wordt vooraf opgenomen, maar tijdens de uitzending is de docent aanwezig om uw vragen live via de chatbox te beantwoorden. Wanneer u uitgesteld of on-demand kijkt, kunnen uw vragen per email door de docent behandeld worden.
Aanwezigheidsattest
- Om een aanwezigheidsattest te ontvangen dient u het webinar met uw persoonlijke kijklink en tot het einde uit te kijken en de aanwezigheidsvragen in te vullen.
- Live kijken | Na controle van uw aanwezigheid wordt het aanwezigheidsattest per e-mail verstuurd.
- On-demand of Uitgesteld kijken | u kan zelf een aanwezigheidsattest per email aanvragen met de vermelding van uw naam en de titel van de opleiding
kmo-portefeuille | erkenningsnummer dienstverlener KMO Campus DV.O217587
- Live webinars
Als u beroep doet op de kmo-portefeuille, dient u de steunaanvraag binnen de14dagen na aanvang van de opleiding aan te vragen, en verplicht u zich om de opleiding ook effectief te volgen.
Thema's: Beroepsspecifieke competenties (voor niet-ITAA leden dient er een link aanwezig te zijn tussen het onderwerp en de activiteit van uw onderneming)
- On-demand webinars
On demand webinars kunnen niet betaald worden met kmo-portefeuille. Indien u toch een steunaanvraag zou indienen, zijn wij verplicht om deze te annuleren.
Nieuwsbrief | Door bij inschrijving uw gegevens te verstrekken geeft u aan KMO Campus de toestemming om u op de hoogte te houden van haar toekomstige activiteiten