[O/D] Niet-concurrentiebedingen in commerciële contracten

Inschrijven

◌ Beschikbaar tot 31/12/2025 ◌ 165 EUR + BTW ◌ 2° deelnemer gratis 
 2u Permanente Vorming ◌ OVB ◌ ITAA ◌ BIV 
 90 dagen uitgesteld kijken

 


In commerciële contracten wordt zeer vaak een niet-concurrentiebeding opgenomen, en dit vormt steevast een voedingsbodem voor discussie, zowel bij de negotiatie en de uitvoering ervan.

Maar aan welke vereisten dient een niet-concurrentiebeding te beantwoorden, hoe kan u anticiperen om geschillen te vermijden, of hoe kan u het beding net aanvechten? En hoe worden niet-concurrentiebedingen concreet toegepast in een aantal specifieke contracten?



Programma

In dit webinar maakt Pieter Callens u wegwijs in de verschillende vereisten in verschillende contracten en tips geven om discussies over dergelijke bedingen te vermijden of net te voeren.

In een eerste deel worden de algemene vereisten besproken waaraan elke niet-concurrentiebeding moet voldoen en wordt aan de hand van de rechtspraak onderzocht wat de gevolgen zijn van het niet-respecteren van vereisten (matiging, gehele of gedeeltelijke nietigheid). Daarnaast wordt aandacht besteed aan vormen van niet-concurrentiebedingen die op het eerste gezicht niet als niet-concurrentiebeding worden beschouwd, maar het wel zijn.

In een tweede wordt dieper ingegaan op enkele concrete toepassingen van niet-concurrentiebedingen in een aantal specifieke commerciële contexten (agentuur, distributie, confidentialiteit, productie, samenwerking, etc.).


Docent

Pieter Callens is reeds bijna 20  jaar gespecialiseerd in commerciale contracten mte een specifieke focus op oneerlijke concurrentie, distributie en intellectuele eigendomsrechten.

Pieter werd licentiaat in de rechten aan de KU Leuven in 2003, en behaalde in 2004 een ManaMa in economisch recht aan de ULB. Sinds 2004 is Pieter advocaat bij Eubelius en is partner sinds januari 2020.

Tussen 2008 en 2010 was Pieter adviseur intellectuele eigendomsrechten en marktpraktijken op het kabinet van de federale minister voor economie, en in deze hoedanigheid begeleidde hij de totstandkoming van nieuwe Belgische wetgeving binnen het domein van intellectuele eigendomsrechten en marktpraktijken.

Pieter is sinds de editie 2020 de editor van het Jaarboek Jaarboek Marktpraktijken, Intellectuele Eigendom en Mededinging. Daarnaast publiceert en doceert hij veelvuldig binnen zijn domeinen.

Leerdoelen

Deelnemers inzicht verschaffen in

  • de wettelijke vereisten van niet-concurrentiebedingen
  • de discussiepunten bij dergelijke clausules in verschillende vormen van commerciële contracten.

Deelnameprijs

165 EUR + BTW
Inclusief handouts


Kijken en vragen stellen

  • Kijklink | Na registratie ontvangt u een persoonlijke kijklink. Chrome werkt het beste. Installeer Chrome bij voorkeur als standaard browser
  • Uitgesteld kijken | mogelijk gedurende 90dagen na de uitzending (of na uw aankoop bij on-demand webinars). 
  • ​Vragen stellen | Het webinar wordt vooraf opgenomen, maar tijdens de uitzending is de docent aanwezig om uw vragen live via de chatbox te beantwoorden. Wanneer u uitgesteld of on-demand kijkt, kunnen uw vragen per email door de docent behandeld worden.

Aanwezigheidsattest

  • Om een aanwezigheidsattest te ontvangen dient u het webinar met uw persoonlijke kijklink en tot het einde uit te kijken en de aanwezigheidsvragen in te vullen.
  • Live kijken | Na controle van uw aanwezigheid wordt het aanwezigheidsattest per e-mail verstuurd.
  • On-demand of Uitgesteld kijken | u kan zelf een aanwezigheidsattest per email aanvragen met de vermelding van uw naam en de titel van de opleiding

kmo-portefeuille | erkenningsnummer dienstverlener KMO Campus DV.O217587

  • Live webinars
    Als u beroep doet op de kmo-portefeuille, dient u de steunaanvraag binnen de14dagen na aanvang van de opleiding aan te vragen, en verplicht u zich om de opleiding ook effectief te volgen.

    Thema's: Beroepsspecifieke competenties ​(voor niet-ITAA leden dient er een link aanwezig te zijn tussen het onderwerp en de activiteit van uw onderneming)
  • On-demand webinars
    On demand webinars kunnen niet betaald worden met kmo-portefeuille. Indien u toch een steunaanvraag zou indienen, zijn wij verplicht om deze te annuleren.

Nieuwsbrief | Door bij inschrijving uw gegevens te verstrekken geeft u aan KMO Campus de toestemming om u op de hoogte te houden van haar toekomstige activiteiten