WVV vraagstukken . Leidraad voor bestuurders bij ondernemingen in moeilijkheden

Inschrijven 13/05/2022 (14u - 16u)

 • Deelnameprijs : 150 EUR + BTW
 • Lestype: pre-recorded webinar met Live chat
 • Permanente vorming: In aanvraag - 2u permanente vorming OVB, BIBF, IAB en BIV (te bevestigen)
 • Early Bird Discount: Schrijf in op uiterlijk 12/05/22 en laat een 2de persoon gratis deelnemen. Uw genodigde kan eveneens een deelname-attest voor permanente vorming ontvangen.
 • Docent : Prof. Joeri VANANROYE (KU Leuven - Quinz) - M. Stijn DE DIER (Universiteit Antwerpen - Quinz) - dr. Gillis LINDEMANS (Quinz)

Dit webinar biedt een praktische leidraad voor de complexe vraagstukken waarmee een bestuurder van een onderneming in moeilijkheden in de praktijk geconfronteerd wordt.

Wat mag een bestuurder nog ondernemen wanneer insolventie dreigt? Dient een bestuurder bepaalde handelingen te vermijden of juist niet?


Programma

Veeleer dan de vernieuwde regels inzake de bestuurdersaansprakelijkheid op te sommen, wordt in dit webinar onderzocht met welke concrete vraagstukken een bestuurder in de praktijk wordt geconfronteerd wanneer insolventie dreigt.

Het docententrio, Prof. Joeri VANANROYE, Prof. Stijn DE DIER en Dr. Gillis LINDEMANS, combineert de academische kennis en een uitgebreide praktijkervaring, en benadert de complexe materie aan de hand van concrete casussen die zich in de praktijk voordoen.

Naast een grondige analyse van de persoonlijke risico’s en gevolgen van bepaalde handelingen tracht dit webinar hands-on tips & tricks mee te geven, als leidraad voor bestuurders van ondernemingen in moeilijkheden.

Onder meer worden de volgende vraagstukken behandeld:

 • Kan een bestuurder van een onderneming in moeilijkheden nog beslissen om een belangrijke investering uit te voeren?
 • Mag nog nieuwe schuldfinanciering worden aangegaan?
 • Kan een bestuurder kiezen om bepaalde schuldeisers te betalen met het risico dat anderen niet (volledig) zullen kunnen betaald worden?
 • Welke informatie mag een bestuurder publiek maken?
 • Wat als insolventie dreigt voor een belangrijke handelspartner?

Docenten

Prof. Joeri VANANROYE doceert aan de KU Leuven ondernemingsrecht en economische analyse van het recht aan zowel de Faculteit Rechten en de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij is de bezieler van de blog corporatefinancelab.org en zetelt in de redactie van het Tijdschrift voor Rechtspersoon en Vennootschap – Revue pratique des Sociétés (TRV-RPS). Als expert was hij betrokken bij de recente hervorming van het ondernemings- en insolventierecht. Hij is advocaat aan de balie van Brussel (Quinz) met ruime ervaring in corporate litigation.

M. Stijn DE DIER doceert de grondige studie insolventierecht aan de UAntwerpen en is vrijwillig medewerker aan de KU Leuven. Hij is tevens lid van de kernredactie van het Tijdschrift voor Rechtspersoon en Vennootschap – Revue pratique des Sociétés (TRV-RPS). Als expert was hij betrokken bij de recente hervorming van het vennootschaps- en verenigingsrecht.

dr. Gillis LINDEMANS is advocaat aan de balie van Brussel (Quinz) en vrijwillig medewerker aan het Instituut voor Handelsrecht (KU Leuven). Gillis startte zijn loopbaan aan de Brusselse balie (Clifford Chance). Nadien verrichte hij onder het promotorschap van prof. Vananroye doctoraatsonderzoek naar schuldeisersbescherming bij rechtspersonen. Het FWO Vlaanderen kende hem daarvoor een aspirantschap toe. Gillis is auteur van talrijke publicaties in de domeinen van het vennootschaps- en insolventierecht.

Leerdoelen

Deelnemers inzicht verschaffen in

 • De aandachtspunten en gedragsregels voor een bestuurder van een onderneming in moeilijkheden
 • De handelingen die een bestuurder nog kan stellen
 • De handelingen waarvoor voorzichtigheid geboden is

Webinar - praktisch

Pre-recorded
Dit webinar wordt op voorhand opgenomen, maar de docent is wel aanwezig tijdens de uitzending om uw vragen live via de chat te beantwoorden

Kijken 
Na registratie ontvang je een email met een link om het webinar te bekijken in je internet browser. 

 • Chrome werkt het beste. Installeer Chrome bij voorkeur als je standaard browser
 • Na afloop kan je de replay van het webinar gedurende 14 dagen herbekijken. 

Vragen stellen

 • Je kan tijdens de uitzending vragen stellen via de “Chat”-functie. Vragen binnen de opleidingscontext worden door de docent via de chat-functie behandeld tijdens het webinar, hetzij per e-mail na afloop.
 • Je kan ook vragen stellen tijdens de replay, die dan per e-mail door de docent kunnen behandeld worden. 

Aanwezigheidsattest
Enkel deelnemers (en genodigden) die werden geregistreerd voor het webinar kunnen een aanwezigheidsattest ontvangen. Om een aanwezigheidsattest te kunnen ontvangen dien je bovendien

 • het webinar van het begin tot het einde uit te kijken (jou kijktijd wordt geregistreerd)
 • deel te nemen aan de eventuele aanwezigheidspeiling(en)​

​Na controle van deze voorwaarden wordt het aanwezigheidsattest normaliter binnen de week per e-mail verstuurd.


Deelnameprijs

150 EUR + BTW
Inclusief handouts en recording van het webinar.

Early Bird Discount | 2de deelnemer gratis - Wat u hiervoor hoeft te doen:

 • U schrijft zich hieronder in op uiterlijk 12/05/2022
 • Aansluitend mailt u ons (info@kmocampus.be) de gegevens van uw gratis genodigde (Naam, Bedrijf, Adres, Email en telefoonnummer). 

Door bij inschrijving uw gegevens te verstrekken geeft u aan KMO Campus de toestemming om u op de hoogte te houden van haar toekomstige activiteiten. 
​Dienstverlener kmo-portefeuille KMO Campus - DV.O217587
.