[Live Webinar] Met uw KMO de grens over | fiscale en juridische opties & optimalisaties

120 EUR + BTW 
24 april 2020 (12-14u)

Webinar

Permanente vorming
In aanvraag - 2 u permanente vorming OVB, BIBF, IAB en BIV (te bevestigen)

Early Bird Discount
Uitzonderlijke verlenging discountperiode - Schrijf in op uiterlijk 23/04/2020 en laat een 2de persoon gratis deelnemen. Uw genodigde ontvangt eveneens een deelname-attest voor permanente vorming.

Docent :Erik SANSEN

Level: Uitdiepingsopleiding


Hoe kan een KMO haar handelsactiviteiten in het buitenland juridisch organiseren, en welke fiscale opties & optimalisatiemogelijkheden zijn voorhanden? Welke vennootschapsrechtelijke en fiscale hindernissen doen zich vaak voor en welke concrete oplossingen werpen zich dan op?In dit webinar overloopt de docent, Meester Erik SANSEN, de verschillende mogelijkheden om een buitenlandse handelsactiviteit juridisch te organiseren.

Soms behoeft een buitenlands project geen zware structuur en volstaat de opening van een branch. In andere gevallen kan het net beter zijn om een nieuwe vennootschap op te richten in dat buitenland, al is het maar om het ondernemingsrisico af te schermen.

Het is bij het maken van die keuzes dat fiscale valkuilen maar ook opportuniteiten opduiken. Aan de hand van uit de praktijk gegrepen cases wordt aangetoond welke hindernissen zich in de praktijk voordoen en wordt aangegeven welke oplossingen zich dan aanbieden.

Ondermeer komen volgende onderwerpen aan bod : 

 • Keuze van de plaats van vestiging
 • Het begrip “vaste inrichting
 • Gezamenlijk investeren met een lokale partner
 • Is de toepassing van VVPRbis / liquidatiereserve mogelijk op buitenlandse vennootschappen?
 • Wat met een topholding als alternatief? 
 • Komen mijn dividenden uit het buitenland ten allen tijde in aanmerking voor de DBI vrijstelling? Ook wanneer mijn buitenlandse dochter weinig belastingen betaalt?
 • Heb ik een probleem inzake Kaaimantaks als mijn buitenlandse vennootschap te laag wordt belast? 
 • Kan ik mijn bezoldiging uit mijn buitenlandse onderneming sowieso in het buitenland laten belasten? 
 • Kan mijn bedrijf de buitenlandse bronheffingen op een of andere manier compenseren met de Belgische vennootschapsbelasting (FBB)? 
 • Wat zijn de vereisten om ten aanzien van de (Belgische) fiscus voldoende economische substantie in het buitenland te hebben?” 

Na afloop overziet u de mogelijkheden om een buitenlandse handelsactiviteit juridisch te organiseren, en heeft u inzicht in de fiscale behandeling van buitenlandse inkomsten en optimalisatiemogelijkheden in de Ven.B. met inbegrip van de toepasbaarheid van de DBI vrijstelling, het regime van de FBB, en de toepassing van de Kaaimantaks.


Docent

Erik SANSEN, advocaat

Na een jarenlange carrière in internationale advocatenkantoren gaat Erik anno 2014 van start met een eigen kantoor, SANSEN INTERNATIONAL TAX LAWYERS. Zijn vakgebied van internationale fiscaliteit begon als een job, maar is ondertussen veel meer dan dat. Daarbij staan niet enkel kennis en kunde centraal, maar tegelijk ook diplomatie en pragmatisme.

Een bijzondere affiniteit heeft Erik met de fiscaliteit van de Nederbelgen, of het nu om hun pensioen of hun DGA-statuut gaat dan wel om de planning of structurering van hun vermogen. Maar ook de fiscaliteit van de grensarbeiders in Luxemburg of Frankrijk, het fiscaal begeleiden van emigrerende of immigrerende belastingplichtigen en het fiscaal adviseren van investeerders of ondernemers voor de wereldwijde realisatie van hun plannen passen perfect binnen zijn competenties.

Leerdoelen

Deelnemers inzicht verschaffen in

 • De verschillende mogelijkheden om een buitenlandse handelsactiviteit juridisch te organiseren
 • De onderscheiden fiscale behandeling van buitenlandse inkomsten uit een branch, een dochter- en/of zusteronderneming
 • De regels en voorwaarden inzake DBI en FBB en desgevallend de toepasbaarheid van de zgn. kaaimantaks
 • De hindernissen die zich in de praktijk voordoen en de concrete oplossingen die hiervoor voorhanden zijn

Deelnemers in staat stellen om

 • Een eerstelijnsadvies te verstrekken aan ondernemers met betrekking tot de organisatie en de fiscale optimalisatie van buitenlandse handelsactiviteiten

Deelnameprijs

120 EUR + BTW
Inclusief slidepack.

Early Bird Discount | 2de deelnemer gratis

(onder voorbehoud van voldoende plaatsen; toewijs in volgorde van inschrijving)

Wat u hiervoor hoeft te doen:

 • U schrijft zich hieronder in op uiterlijk 23/04/2020
 • Aansluitend mailt u ons (info@kmocampus.be) de gegevens van uw gratis genodigde (Naam, Bedrijf, Adres, Email en telefoonnummer). 

Door bij inschrijving uw gegevens te verstrekken geeft u aan KMO Campus de toestemming om u op de hoogte te houden van haar toekomstige activiteiten.