Controlestructuren rond het familiebedrijf [onder het gewijzigde ondernemings- en vermogensrecht]

225 EUR + BTW 
24/04/2019 (Gent) - 25/04/2019 (Hasselt) - 03/05/2019 (Antwerpen)

Locaties
HOLIDAY INN Gent Expo, Maaltekouter 3, 9051 Gent
HOLIDAY INN Hasselt, Kattegatstraat 1, 3500 Hasselt
VAN DER VALK Hotel, Luitenant Lippenslaan 66, 2140 Antwerpen

Permanente vorming
In aanvraag - 4 u permanente vorming BIBF, IAB, FSMA (bank) en BIV (te bevestigen)
Advocaten kunnen met het afgeleverde aanwezigheidsattest de gevolgde opleiding laten valideren door OVB.

Early Bird Discount
Verlopen

Docent : Olivier De Keukelaere

Level: Upgrade | Kennisverruimende opleiding voor niet-specialisten


 

Bij een familiale bedrijfsoverdracht wil de overlater geregeld nog enige tijd meewerken, en gedurende deze periode zelf nog de touwtjes in handen houden. Men heeft de wens om de aandelen reeds aan de kinderen over te dragen, maar om het stemrecht en de controle nog te behouden. En in vele gevallen is deze bedrijfsoverdracht bovendien een emotioneel proces, dat men best tijdig voorbereidt.

In deze opleiding verneemt u welke vennootschapsvormen en controlestructuren courant gehanteerd worden om de controle van het familiebedrijf te regelen, en welke juridische aandachtspunten ontstaan als gevolg van de opeenvolgende hervormingen van het ondernemingsrecht, het erfrecht en het familiaal vermogensrecht.

Uw docent, Olivier De Keukelaere (advocaat – vennoot bij Cazimir), overloopt de civiele en fiscale aspecten van verschillende controlestructuren, zoals de burgerlijke maatschap, de private stichting en de stichting administratiekantoor.

Er wordt uitgebreid toelichting gegeven bij het standpunt van de fiscale administratie met betrekking tot deze structuren. Vervolgens worden de aspecten overlopen van de opeenvolgende wetswijzigingen (ondernemingsrecht, erfrecht, familiaal vermogensrecht) die praktische gevolgen hebben voor deze structuren.

Na deze cursus overziet u de fiscale, juridische en emotionele aspecten van het opzetten van een controlestructuur rond het familiebedrijf, en kan u de opportuniteit van een geschikte controlestructuur beoordelen.


Docent

Olivier De Keukelaere

Licentiaat in de Rechten (KU Leuven) en advocaat verbonden aan de balie van Antwerpen en Kortrijk . Specialist in vermogensplanning en ondernemingsfiscaliteit bij Cazimir.

Olivier behaalde een Certificate in Family Business Advising en een Certificate in Family Wealth Advising aan het Family Firm Institute in Boston (USA), en is lid van het Family Firm Institute, het meest toonaangevend instituut ter wereld voor adviseurs van familiebedrijven.

Olivier publiceert in fiscale tijdschriften en is een veelgevraagde gastspreker over de opvolging van familiebedrijven.

Leerdoelen

Deelnemers inzicht verschaffen in

  • De vennootschapsvormen en controlestructuren (burgerlijke maatschap, private stichting, stichting administratiekantoor) die courant gehanteerd worden om de controle in een familiebedrijf te regelen
  • De doeltreffendheid van bepaalde controlestructuren in functie van de specifieke wensen op het vlak van de verdeling en de overdracht van de controle
  • De fiscale aspecten verbonden aan deze controlestructuren en de recente standpunten van de fiscale administratie
  • De diverse aspecten van de recente wetswijzigingen (ondernemingsrecht, erfrecht, familiaal vermogensrecht) die relevant zijn voor de familiale controlestructuren, en de praktische concrete gevolgen en nieuwe verplichtingen (oa. boekhoudplicht, aandelenregister, etc.)

Deelnemers in staat stellen om

  • De opportuniteit te beoordelen om een geschikte controlestructuur op te zetten in een gegeven specifieke familiale context
  • De gevolgen ervan in te schatten op fiscaal en civielrechterlijk vlak

Deelnameprijs

225 EUR + BTW
inclusief slidepack en documentatiebundel. Snacks en parking voor de deur worden aangeboden.


Early Bird Discount | 2de deelnemer gratis
Verlopen 


Inschrijven

Er zijn momenteel geen opleidingen van dit type gepland