Basics balanslezen 1 – de principes van boekhouden

175 EUR + BTW 
7 juli 2021 (14 - 17u)

Webinar

Permanente vorming
In aanvraag - 3 u permanente vorming OVB, BIBF, IAB en BIV (te bevestigen)

Early Bird Discount
Uitzonderlijke verlenging discountperiode : Schrijf in op uiterlijk 6 juli 2021 en laat een 2de persoon gratis deelnemen. Uw genodigde ontvangt eveneens een deelname-attest voor permanente vorming.

Docent : Serge PATTYN


Een goed begrip van de financiële gezondheid van een onderneming is ook voor niet-boekhoudkundige beroepen vaak een must.

Alvorens echter een balans te kunnen “lezen”, is een inzicht in de boekhoudkundige methodiek van belang. In dit webinar verneemt u hoe een balans tot stand komt, en welke informatie erin kan teruggevonden worden.Een trefzeker financiëel inzicht in de jaarrekening van een onderneming en een goed begrip van de typische financiële terminologie vormt ook voor niet-boekhoudkundige beroepen een onbetwistbare meerwaarde.

In dit webinar leert u de basisprincipes van de balans en de resultatenrekening te begrijpen. Aan de hand van een aantal typische verrichtingen leert u stap voor stap hoe een balans tot stand komt, en wordt aangetoond welke informatie in de jaarrekening terugkomt.

De boekhoudkundige methodiek en theoretische concepten worden met praktijkvoorbeelden concreet gemaakt. Vervolgens wordt uitgebreid aandacht besteed aan de courant gehanteerde financiële acroniemen en terminologie.

Uw docent is Serge Pattyn, die als financiëel analist bij onder meer KBC Petercam en Delta Lloyd Securities een uitgebreide ervaring heeft in de financiële analyse van ondernemingen. Serge combineert een ruime praktische kennis met de didactische kunst om een complexe materie bevattelijk over te brengen.

Na deze opleiding bent u klaar voor de volgende stap, namelijk het “lezen” van een balans.


Dit webinar is het 1ste uit de 2-delige reeks die u stap voor stap leert hoe een balans tot stand komt en hoe u de financiële gezondheid van een onderneming kan aflezen uit de jaarrekening.  Beide webinars kunnen afzonderlijk gevolgd worden afhankelijk van de voorkennis en/of de gewenste verdieping.


Docent

Serge Pattyn (°1963), financiëel analist en bedrijfsadviseur

20 jaar bankervaring als kredietanalist, bedrijfseconomisch expert, financiëel analist en chief research officer binnen KBC en Delta Lloyd Securities. Bedrijfsadviseur en uitvoerend lid  van EFRAG, EFFAS en ACIIA.

Uitgebreide ervaring als docent in het domein van bedrijfsfinanciering en financiële analyse en docent bij onder meer KMO Campus.

Leerdoelen

Deelnemers inzicht verschaffen in :

 • De basisprincipes van de balans en de resultatenrekening
 • De boekhoudkundige methodiek
 • De verwerking van typische verrichtingen (afschrijvingen, voorzieningen, voorraadwijziging, etc) en de aandachtspunten ervan op de balans
 • De rol en de betekenis van de courant gehanteerde financiële terminologie en acroniemen

Deelnemers in staat stellen om :

 • deel te nemen aan discussies met financiële gesprekspartners, met een beter begrip van de financiële logica en van de betekenis van financiële acroniemen en terminologie

Webinar - praktisch

Kijken 
Na registratie ontvang je een email met een link om het webinar te bekijken in je internet browser. 

 • Chrome werkt het beste. Installeer Chrome bij voorkeur als je standaard browser
 • Na afloop kan je de replay van het webinar gedurende 14 dagen herbekijken. 

Vragen stellen

Dit webinar wordt op voorhand opgenomen, maar de docent is tijdens de uitzending aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

 • Je kan tijdens de uitzending vragen stellen via de “Chat”-functie. Vragen binnen de opleidingscontext worden door de docent via de chat-functie behandeld tijdens het webinar, hetzij per e-mail na afloop.
 • Je kan ook vragen stellen tijdens de replay, die dan per e-mail door de docent kunnen behandeld worden. 

Aanwezigheidsattest
Enkel deelnemers (en genodigden) die werden geregistreerd voor het webinar kunnen een aanwezigheidsattest ontvangen. Om een aanwezigheidsattest te kunnen ontvangen dien je bovendien

 • het webinar van het begin tot het einde uit te kijken (jou kijktijd wordt geregistreerd)
 • deel te nemen aan de eventuele aanwezigheidspeiling(en)​

​Na controle van deze voorwaarden wordt het aanwezigheidsattest normaliter binnen de week per e-mail verstuurd.


Deelnameprijs

175 EUR + BTW
Inclusief handouts en recording van het webinar.

BELANGRIJK: Gelieve voor webinars in te schrijven met uw PERSOONLIJKE (kantoor-)EMAILADRES.

Early Bird Discount | 2de deelnemer gratis - Wat u hiervoor hoeft te doen:

 • U schrijft zich hieronder in op uiterlijk 6 juli 2021
 • Aansluitend mailt u ons (info@kmocampus.be) de gegevens van uw gratis genodigde (Naam, Bedrijf, Adres, Email en telefoonnummer). 

Door bij inschrijving uw gegevens te verstrekken geeft u aan KMO Campus de toestemming om u op de hoogte te houden van haar toekomstige activiteiten. 
​Dienstverlener kmo-portefeuille KMO Campus - DV.O217587
.