Zeeminarie .. Het nieuwe vruchtgebruik, opstalrecht en erfpacht in de praktijk

295 EUR + BTW 
18/08/2021 (Knokke-Heist)


Locatie : Pavillon du Zoute | Bronlaan 4, 8300 Knokke-Heist

Permanente vorming : In aanvraag - 4u permanente vorming OVB, BIBF, IAB en BIV (te bevestigen)

Early Bird Discount
Schrijf in op uiterlijk 23/07/2021 en laat een 2de persoon gratis deelnemen. Uw genodigde ontvangt eveneens een deelname-attest voor permanente vorming.

Docent Prof. Vincent SAGAERT (KU Leuven - Eubelius)


Met de hervorming van het goederenrecht worden volledig nieuwe bepalingen ingevoerd voor vruchtgebruik, erfpacht en opstalrecht.

Uw docent, Prof. Vincent SAGAERT, overloopt de concrete gevolgen van deze hervorming voor het werken met zakelijke rechten voor de organisatie en structurering van vastgoedtransacties.

Prof. SAGAERT heeft in opdracht van de Minister van Justitie de pen gehouden bij de totstandkoming van de nieuwe wet, en geeft “uit eerste hand” toelichting bij de krachtlijnen van deze hervorming.Het nieuwe goederenrecht treedt zeer binnenkort in werking, en omvat onder meer nieuwe regels voor vruchtgebruik, erfpacht en opstaltrecht. In dit seminarie bespreekt uw docent, Prof. Vincent SAGAERT, de toekomstperspectieven voor het werken met deze zakelijke rechten.

Aan de hand van een aantal typische voorbeelden worden de meest in het oog springende kenmerken en wijzigingen overlopen, en aangetoond hoe daarmee nieuwe toepassingsmogelijkheden ontstaan voor de vastgoedpraktijk.

Concreet komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod

 • Het nieuwe goederenrecht: overzicht, achtergrond, krachtlijnen en bedoeling van de hervorming
 • Bespreking van de nieuwe bepalingen voor de onderscheiden zakelijke rechten
  • Gemeenschappelijke bepalingen voor alle zakelijke rechten (ontstaan, uitdoven, overdracht, etc.)
  • Vruchtgebruik (oa. kosten grote herstellingswerken, verlengde maximale duurtijd voor vennootschappen tot 99j)
  • Opstalrecht (oa. eeuwigdurend opstalrecht)
  • Erfpacht (oa. minimumtermijn ingekort naar 15j)
 • Toekomstperspectieven om te werken met zakelijke rechten bij vastgoedoperaties

Dit seminarie wordt interactief opgevat, en geeft u de unieke gelegenheid om eigen praktijkgevallen en inzichten ter discussie voor te leggen aan de co-auteur van het nieuwe goederenrecht.


Enkele praktische opmerkingen

Voordeeltarief reeks "Zeeminaries 2021"

Dit seminarie maakt deel uit van de reeks “Zeeminaries 2021” dat in zijn geheel kan gevolgd worden aan voordeeltarief van 915 EUR + BTW (ipv 1.210 EUR + BTW) voor de 4 sessies samen.

 • Inschrijven voor deze sessie alleen doet onderaan deze pagina
 • Inschrijven voor de volledige reeks aan het voordeeltarief doet u hier

Corona - Numerus Clausus

Wij beperken het aantal deelnemers zodat u de seminaries in veilige omstandigheden kan bijwonen met maximale afstand tussen de deelnemers. Met deze numerus clausus worden inschrijvingen (en "Early Birds") aanvaard volgens volgorde van registratie.

Annuleringsgarantie

Voor het geval het toch misloopt in deze onzekere tijden nemen wij vanzelfsprekend alle voorzorgsmaatregelen zodat u in alle gemoedsrust uw deelname kan vastleggen, met een annuleringsgarantie voor kosteloze annulering indien de seminaries door corona-maatregelen niet zou kunnen doorgaan.

Voordeeltarief overnachting

Deelnemers die tijdens de reeks wensen te overnachten in Hotel Pavillon du Zoute kunnen genieten van een korting van 25% op de overnachtingsprijs (opgelet: u dient zelf uw overnachting rechtstreeks te regelen met het hotel).


Docent

Prof. dr. Vincent SAGAERT

Vincent Sagaert legt zich als advocaat toe op het privaat vastgoedrecht. Hij is lid van de Brusselse balie en advocaat bij Eubelius sinds 2003.

Sinds 2004 is hij ook Professor Privaatrecht aan de KU Leuven en de KULAK. Hij doceert er verbintenissenrecht, contractenrecht en vooral goederenrecht en notarieel vastgoedrecht.

Hij is lid van de redactie van tal van nationale en internationale tijdschriften, waaronder het Tijdschrift voor Privaatrecht (co-directeur) en het Rechtskundig Weekblad (redactielid). Hij is auteur van vele tientallen publicaties, waaronder het standaardwerk “Goederenrecht” in de reeks Beginselen van Belgisch Privaatrecht.

Als lid van de ministeriële commissie heeft hij samen met Prof. dr. Pascale Lecocq de pen gehouden bij de totstandkoming van de wet inzake de hervorming van het goederenrecht.

Leerdoelen

Deelnemers inzicht verschaffen in

 • De krachtlijnen en bedoeling van de hervorming van het goederenrecht
 • De nieuwe mogelijkheden voor de vastgoedpraktijk en de perspectieven om te werken met zakelijke rechten en gesplitste eigendom
 • De nieuwe regels voor de verschillende zakelijke rechten (vruchtgebruik, erfpacht, opstal), in het bijzonder
  • De nieuwe minimum- en maximumtermijnen en de opportuniteiten hiervan voor de praktijk

De regels inzake verdeling van de kosten van herstellingswerken bij vruchtgebruikconstructies


Deelnameprijs

295 EUR + BTW
Inclusief documentatie, versnaperingen en parking voor de deur.

Early Bird Discount | 2de persoon gratis

Schrijf in op uiterlijk 23/07/2021 en laat een 2de persoon gratis deelnemen. Uw genodigde kan eveneens een deelname-attest voor permanente vorming ontvangen. Wat u hiervoor hoeft te doen:

 • U schrijft zich hieronder in op uiterlijk 23/07/2021
 • Aansluitend mailt u ons (info@kmocampus.be) de gegevens van uw gratis genodigde (Naam, Bedrijf, Adres, Email en telefoonnummer). 

Door bij inschrijving uw gegevens te verstrekken geeft u aan KMO Campus de toestemming om u op de hoogte te houden van haar toekomstige activiteiten. 
​Dienstverlener kmo-portefeuille KMO Campus - DV.O217587
.