Zeeminarie ... vermogensplanning tussen ondernemer & (huwelijks-)partner

295 EUR + BTW
19/08/2021 (Knokke-Heist)


Locatie : Pavillon du Zoute | Bronlaan 4, 8300 Knokke-Heist

Permanente vorming : In aanvraag - 4u permanente vorming OVB, BIBF, IAB en BIV (te bevestigen)

Early Bird Discount : 2de deelnemer gratis
Schrijf in op uiterlijk 23/07/2021 en laat een 2de persoon gratis deelnemen. Uw genodigde kan  eveneens een deelname-attest voor permanente vorming ontvangen.

Docenten : Olivier DE KEUKELAERE (Cazimir) en Eline BEEKEN (Cazimir)


Hoe kan een ondernemer zijn/haar gehuwde of samenwonende partner financieel veilig stellen en welke nieuwe mogelijkheden bieden het nieuwe erf-, huwelijksvermogens- en vennootschapsrecht.

Welke planningstechnieken tussen partners zijn voorhanden en hoe beoordeelt de Vlaamse belastingadministratie deze technieken? Het veilig stellen van het financiële lot van de (huwelijks-)partner is voor koppels vaak een bezorgdheid, en dit vraagstuk wordt nog complexer wanneer één van beide een ondernemer of zelfstandige is.

In dit seminarie bespreken de docenten, Olivier DE KEUKELAERE en Eline BEEKEN, hoe partners onderling kunnen afspreken over de onderlinge vermogensoverdracht bij vooroverlijden van één van beide.

Het lot van de gehuwde en samenwonende partner in het erfrecht en het familiaal vermogensrecht wordt toegelicht, met bijzondere aandacht wordt voor het eigen of gemeenschappelijk statuut van de aandelen, de beroepsgoederen en/of de handelszaak van één van de partners.

Docent overloopt de verschillende planningstechnieken tussen partners, met aandacht voor de nieuwe mogelijkheden die geboden worden door het erf-, huwelijksvermogens- en ondernemingsrecht. Daarnaast wordt onderzocht hoe de Vlaamse belastingadministratie de verschillende planningstechnieken beoordeelt.

Concreet komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

 • De gehuwde en samenwonende partner in het erfrecht en het huwelijksvermogensrecht
 • Het statuut van de beroepsgoederen en inkomsten uit beroepsgoederen in het huwelijksvermogensrecht
 • De planningstechnieken onder partners, waaronder: het beding van aanwas, het verblijvingsbeding, contractuele erfstelling, schenking tussen echtgenoten, …
 • Asset protection in het kader van echtscheiding
 • Standpunten en voorafgaande beslissingen van de Vlaamse Belastingsdienst
 • ...

De cursus wordt interactief opgevat, en biedt de gelegenheid om eigen praktijkgevallen ter discussie voor te leggen.


Enkele praktische opmerkingen

Voordeeltarief reeks "Zeeminaries 2021"

Dit seminarie maakt deel uit van de reeks “Zeeminaries 2021” dat in zijn geheel kan gevolgd worden aan voordeeltarief van 915 EUR + BTW (ipv 1.210 EUR + BTW) voor de 4 sessies samen.

 • Inschrijven voor deze sessie alleen doet onderaan deze pagina
 • Inschrijven voor de volledige reeks aan het voordeeltarief doet u hier

Corona - Numerus Clausus

Wij beperken het aantal deelnemers zodat u de seminaries in veilige omstandigheden kan bijwonen met maximale afstand tussen de deelnemers. Met deze numerus clausus worden inschrijvingen (en "Early Birds") aanvaard volgens volgorde van registratie.

Annuleringsgarantie

Voor het geval het toch misloopt in deze onzekere tijden nemen wij vanzelfsprekend alle voorzorgsmaatregelen zodat u in alle gemoedsrust uw deelname kan vastleggen, met een annuleringsgarantie voor kosteloze annulering indien de seminaries door corona-maatregelen niet zou kunnen doorgaan.

Voordeeltarief overnachting

Deelnemers die tijdens de reeks wensen te overnachten in Hotel Pavillon du Zoute kunnen genieten van een korting van 25% op de overnachtingsprijs (opgelet: u dient zelf uw overnachting rechtstreeks te regelen met het hotel).


Docenten

Olivier De Keukelaere

Olivier is specialist in vermogensplanning en ondernemingsfiscaliteit.

Als family business and wealth advisor begeleidt hij talrijke Vlaamse familiebedrijven bij de overdracht naar de volgende generatie. Ook helpt hij vermogende families bij de specifieke uitdagingen waarvoor zij staan bij het samenhouden van vermogen én familie. Hij wordt beschouwd als één van dé Family Business Advisors van ons land.

Eline Beeken

Eline is gespecialiseerd in familiaal vermogensrecht, familie- en relatievermogensrecht, vermogens- en successieplanning en successie- en schenkingsrecht.

Zij spitst zich in het bijzonder toe op de overdracht van familiebedrijven en de begeleiding van ondernemende families.

Leerdoelen

Deelnemers inzicht verschaffen in vermogens- en successieplanning voor de ondernemende familie:

 • Het statuut van de gehuwde en samenwonende partner in het erfrecht en het familiaal vermogensrecht
 • Het specifieke statuut van de beroepsgoederen en inkomsten uit beroepsgoederen in het familiaal vermogensrecht en het lot ervan in het erfrecht
 • De mogelijkheden om bij leven vermogensoverdrachten te plannen tussen partners, en de verschillende planningstechnieken die hiervoor kunnen gebruikt worden.
 • De fiscale aandachtspunten bij de verschillende planningstechnieken

Programma

 • Onthaal
 • Het huwelijksvermogensrecht en samenlevingsvermogensrecht
 • Zeggenschap over de beroepsvennootschap en/of het familiebedrijf
 • Pauze
 • Het erfrecht
 • Planningstechnieken tussen partners

Deelnameprijs

295 EUR + BTW
Inclusief documentatie, versnaperingen en parking voor de deur.

Early Bird Discount | 2de persoon gratis

Schrijf in op uiterlijk 23/07/2021 en laat een 2de persoon gratis deelnemen. Uw genodigde kan eveneens een deelname-attest voor permanente vorming ontvangen. Wat u hiervoor hoeft te doen:

 • U schrijft zich hieronder in op uiterlijk 23/07/2021
 • Aansluitend mailt u ons (info@kmocampus.be) de gegevens van uw gratis genodigde (Naam, Bedrijf, Adres, Email en telefoonnummer). 

Door bij inschrijving uw gegevens te verstrekken geeft u aan KMO Campus de toestemming om u op de hoogte te houden van haar toekomstige activiteiten. 
​Dienstverlener kmo-portefeuille KMO Campus - DV.O217587
.