[WEBINAR] Overnemen of overlaten van een onderneming in moeilijkheden

130 EUR + BTW 
23 oktober 2020 (14 - 16u)

Webinar

Permanente vorming
In aanvraag - 2 u permanente vorming OVB, BIBF, IAB en BIV (te bevestigen)

Early Bird Discount
Uitzonderlijke verlenging discountperiode : Schrijf in op uiterlijk 22 oktober 2020 en laat een 2de persoon gratis deelnemen. Uw genodigde ontvangt eveneens een deelname-attest voor permanente vorming.

Docent : Meester Tom SWINNEN


Ondernemingen in moeilijkheden kunnen een aantrekkelijke overnameprooi vormen, maar is dit wel een goed idee?

Met welke specifieke (aansprakelijkheids-)risico’s dient u rekening te houden, en welke maatregelen kan u als overnemer of overlater treffen om deze risico’s juridisch af te bakenen? Welke partijen kunnen een invloed hebben op het overnameproces en welke mogelijkheden/beperkingen biedt de insolventiewetgeving?Ondernemingen in moeilijkheden kunnen een aantrekkelijke overnameprooi vormen. Een overname door een kapitaalkrachtige(re) overnemer, of aansluiten bij een grotere groep, vormt misschien de ultieme redding voor de onderneming. In vele sectoren is een sterke consolidatie aan de gang of vereist om te overleven. Hoe gaat u daarmee om als koper of verkoper?

In dit webinar bespreekt de docent, Meester Tom SWINNEN, hoe de overname van een onderneming in moeilijkheden in de praktijk kan verlopen, zowel vanuit het standpunt van de overlater, de onderneming als van de overnemer.

De overdracht/overname van een onderneming in moeilijkheden brengt immers een aantal specifieke uitdagingen met zich mee voor zowel de overnemer als de overlater:

 • Met een verdampende liquiditeit en financiële druk van handelspartners dient vaak snel geschakeld te worden. Hoe dit te verzoenen met een overname proces dat gebruikelijk toch wat voorbereiding en tijd vraagt?
 • Welke is de positie en houding van de banken en andere schuldeisers. Kiest u in dit verband voor een klassieke (buitengerechtelijke) overname, of maakt u gebruik van de mogelijkheden geboden onder de gerechtelijke reorganisatie?
 • Te allen tijde dient de aansprakelijkheid van de overlater en overnemer duidelijk te worden afgebakend, en dient rekening te worden gehouden met een aantal specifieke risico’s en verplichtingen. Welke impact heeft dit op de gebruikelijke overnamedocumentatie?

Met deze specifieke uitdagingen als uitgangspunt komen tijdens dit webinar onder meer de volgende onderwerpen aan bod

 • De alternatieven voor de overlater en de onderneming, onder meer binnen het kader van de insolventieprocedures
 • Het verloop van het overnameproces en de specifieke aandachtspunten bij de overdracht van een onderneming in moeilijkheden tijdens de due dilligence en contractuele fase
 • De mogelijkheden om de aansprakelijkheden van overnemer en overlater af te bakenen in de juridische documentatie
 • De rol en het belang van de schuldeisers en andere derden.

Tijdens het webinar wordt de interactie bevorderd middels meerdere beknopte peilingen, en heeft u zoals steeds de mogelijkheid om uw vragen te stellen aan de docent.


Docent

Tom SWINNEN

Tom Swinnen is advocaat bij de Balie te Brussel sinds 2007 en staat aan het hoofd van de Corporate M&A/Transactions afdeling binnen EY Law Belgium.

Tom heeft ruime ervaring in het begeleiden van ondernemingen (van KMO’s en familiebedrijven tot multinationals) inzake fusies en overnames (M&A) en herstructureringen.

Naast zijn praktijk als (zaken)advocaat is Tom deeltijds verbonden aan het Instituut voor Financieel Recht van de Universiteit Gent. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker inzake alle materies die verband houden met het vennootschaps- en/of insolventierecht.

Tom behaalde zijn Master in de Rechten aan de KUL in 2006. Daarnaast behaalde hij een DES (Diplôme d’Etudes Specialisées) aan de ULB in 2007, een Master-na-Master Vennootschapsrecht aan de KUL/KUB in 2010 en een postgraduaat corporate finance aan de KUL in 2012. Recentelijk vervolmaakte hij de postuniversitaire opleiding curator-vereffenaar.

Leerdoelen

Deelnemers inzicht verschaffen in

 • De uitdagingen bij een ovedracht van een onderneming in moeilijkheden:
  • Tijdsdruk als gevolg van liquiditeitsspanningen, relaties met handelspartners en financiers, etc.
  • Onzekerheid m.b.t. de vooruitzichten en de haalbaarheid van het business plan
  • Gebrekkig inzicht in de schuldpositie en/of potentiële claims
  • Aflijnen van de aansprakelijkheden van koper en verkoper
  • Specifieke aansprakelijkheidsrisico’s
 • De impact / mogelijkheden van de insolventiewetgeving en -procedures
 • De specifieke aandachtspunten tijdens de due dilligence fase
 • De specifieke aandachtspunten voor de juridische overnamedocumentatie

Deelnameprijs

130 EUR + BTW
Inclusief handouts en recording van het webinar.

BELANGRIJK: Gelieve voor webinars in te schrijven met uw PERSOONLIJKE (kantoor-)EMAILADRES.

Early Bird Discount | 2de deelnemer gratis - Wat u hiervoor hoeft te doen:

 • U schrijft zich hieronder in op uiterlijk 22 oktober 2020
 • Aansluitend mailt u ons (info@kmocampus.be) de gegevens van uw gratis genodigde (Naam, Bedrijf, Adres, Email en telefoonnummer). 

Door bij inschrijving uw gegevens te verstrekken geeft u aan KMO Campus de toestemming om u op de hoogte te houden van haar toekomstige activiteiten


Inschrijven

Er zijn momenteel geen opleidingen van dit type gepland