WVV vraagstukken - .Schuldeisersbescherming onder het nieuwe WVV

150 EUR + BTW 
18 maart 2021 (14 - 16u)

Webinar

Permanente vorming
In aanvraag - 2 u permanente vorming OVB, BIBF, IAB en BIV (te bevestigen)

Early Bird Discount
Uitzonderlijke verlenging discountperiode : Schrijf in op uiterlijk 17 maart 2021 en laat een 2de persoon gratis deelnemen. Uw genodigde kan eveneens een deelname-attest voor permanente vorming ontvangen.

Docent : Prof. Joeri VANANROYE (KU Leuven en Quinz) -  dr. Gillis LINDEMANS (KU Leuven - Quinz)
 


Het ondernemingsrecht werd grondig gewijzigd, en na een eerste gewenningsfase worden de gevolgen voor de praktijk, de nieuwe toepassingsgevallen en mogelijke adders onder het gras stilaan zichtbaar.

Een aantal fundamentele wijzigingen beogen flexibilisering maar brengen tegelijk de bescherming van de schuldeiser mogelijks in het gedrang.

De vraag stelt zich in welke mate de vennootschapsschuldeiser nog bescherming vindt onder het WVV, en welke instrumenten ter beschikking zijn van de schuldeiser.


In dit webinar onderzoeken prof. Joeri VANANROYE en dr. Gillis LINDEMANS de mogelijkheden en uitdagingen voor schuldeisers onder het WVV.

Het toepasselijke rechtspersonenrecht kan sinds het WVV vrij worden gekozen. De kapitaalbescherming werd afgeschaft voor de BV. En met de liability cap wordt de bestuursaansprakelijkheid beperkt tot een maximumbedrag.

Derhalve werpt zich de vraag op in welke mate de vennootschapsschuldeiser nog beschermd wordt onder het WVV na de flexibilisering van het vennootschapsrecht?

De docenten bespreken de algemene principes en passen dit toe op uitkeringen, de vereffening en verrichtingen binnen een vennootschapsgroep en met andere insiders.

Onder meer komen de volgense onderwerpen aan bod:

 • Vennootschapsbelang, wettelijke specialiteit en pauliana als instrument van schuldeisersbescherming
 • Toepassing: Openlijke en verkapte uitkeringen
 • Toepassing: Vereffening
 • Toepassing: Intragroepsverrichtingen en andere verrichtingen met insiders

Dit webinar maakt deel uit van een 5-delige academische reeks [WVV vraagstukken] waarin 5 academici en experten dieper ingaan op een domein van het onderneminsrecht dat grondig werd gewijzigd.

Deze 5 webinars kunnen in zijn geheel of afzonderlijk gevolgd worden afhankelijk van de voorkennis en/of de gewenste verdieping. Ineens inschrijven voor alle webinars van de reeks doet u via deze pagina aan het voordelige tarief van 600 EUR + BTW (in plaats van 750 EUR + BTW voor alle sessies afzonderlijk)


 


Docenten

Prof. Joeri VANANROYE doceert aan de KU Leuven ondernemingsrecht en economische analyse van het recht aan zowel de Faculteit Rechten en de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij is de bezieler van de blog corporatefinancelab.org en zetelt in de redactie van het Tijdschrift voor Rechtspersoon en Vennootschap – Revue pratique des Sociétés (TRV-RPS). Als expert was hij betrokken bij de recente hervorming van het ondernemings- en insolventierecht. Hij is advocaat aan de balie van Brussel (Quinz) met ruime ervaring in corporate litigation.

Dr. Gillis Lindemans is advocaat aan de balie van Brussel (Quinz) en vrijwillig medewerker aan het Instituut voor Handelsrecht (KU Leuven). Gillis startte zijn loopbaan aan de Brusselse balie (Clifford Chance). Nadien verrichte hij onder het promotorschap van prof. Vananroye doctoraatsonderzoek naar schuldeisersbescherming bij rechtspersonen. Het FWO Vlaanderen kende hem daarvoor een aspirantschap toe. Gillis is auteur van talrijke publicaties in de domeinen van het vennootschaps- en insolventierecht.

Leerdoelen

Deelnemers inzicht verschaffen in

 • De verschillende normen in het vennootschapsrecht en het insolventierecht die de belangen van schuldeisers beschermen
 • De schuldeisersbeschermende normen omtrent uitkeringen, de vereffening, intragroepsverrichtingen en verrichtingen met insiders

Deelnemers in staat stellen om

 • Vermijden dat handelingen met succes worden aangevochten
 • Vermijden dat bestuurders aansprakelijkheid oplopen

Webinar - praktisch

Kijken 
Na registratie ontvang je een email met een link om het webinar te bekijken in je internet browser. 

 • Chrome werkt het beste. Installeer Chrome bij voorkeur als je standaard browser
 • Na afloop kan je de replay van het webinar gedurende 14 dagen herbekijken. 

Vragen stellen

Dit webinar wordt op voorhand opgenomen, maar de docent is tijdens de uitzending aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

 • Je kan tijdens de uitzending vragen stellen via de “Chat”-functie. Vragen binnen de opleidingscontext worden door de docent via de chat-functie behandeld tijdens het webinar, hetzij per e-mail na afloop.
 • Je kan ook vragen stellen tijdens de replay, die dan per e-mail door de docent kunnen behandeld worden. 

Aanwezigheidsattest
Enkel deelnemers (en genodigden) die werden geregistreerd voor het webinar kunnen een aanwezigheidsattest ontvangen. Om een aanwezigheidsattest te kunnen ontvangen dien je bovendien

 • het webinar van het begin tot het einde uit te kijken (jou kijktijd wordt geregistreerd)
 • deel te nemen aan de eventuele aanwezigheidspeiling(en)​

​Na controle van deze voorwaarden wordt het aanwezigheidsattest normaliter binnen de week per e-mail verstuurd.


Deelnameprijs

150 EUR + BTW
Inclusief handouts en recording van het webinar.

BELANGRIJK: Gelieve voor webinars in te schrijven met uw PERSOONLIJKE (kantoor-)EMAILADRES.

Early Bird Discount | 2de deelnemer gratis - Wat u hiervoor hoeft te doen:

 • U schrijft zich hieronder in op uiterlijk 17 maart 2021
 • Aansluitend mailt u ons (info@kmocampus.be) de gegevens van uw gratis genodigde (Naam, Bedrijf, Adres, Email en telefoonnummer). 

Door bij inschrijving uw gegevens te verstrekken geeft u aan KMO Campus de toestemming om u op de hoogte te houden van haar toekomstige activiteiten. 
​Dienstverlener kmo-portefeuille KMO Campus - DV.O217587
.