Vanouds kent het vennootschapsrecht de gerechtelijke geschillenregeling waarbij de rechtbank de uittreding of de uitsluiting van een aandeelhouder oplegt tegen een vastgestelde vergoeding.
Daarnaast bestaan evenwel ook diverse andere exit-mogelijkheden, die een tussenkomst van de rechtbank overbodig maken. Deze werden door het WVV aanzienlijk uitgebreid. In de eerste plaats valt hierbij te denken aan de mogelijkheid om in de BV en CV de uittreding en de uitsluiting statutair te regelen, waarbij een ruime (maar niet-onbeperkte) statutaire vrijheid bestaat om de exit-modaliteiten te regelen. In de NV biedt de inkoop van eigen aandelen een onderbenut alternatief. Daarnaast zijn ook nog diverse statutaire mechanismen, vnl. inzake overdracht van aandelen, denkbaar die kunnen anticiperen op toekomstige exit-vraagstukken.
In dit seminarie bespreken de docenten, Prof. Diederik BRULOOT en Prof. Kristof MARESCEAU, hoe de uittreding en uitsluiting statutair kan worden geregeld, hoe de vergelijking uitvalt met de (vernieuwde) gerechtelijke geschillenregeling en welke verdere mechanismen beschikbaar zijn.
Bijzondere aandacht wordt besteed aan de statutaire uitwerking van de voornoemde mechanismen en hun verhouding tot de dwingende bepalingen (uitkeringstest, vernietiging van aandelen, etc.).
Onder meer komen aldus de volgende onderwerpen aan bod:
Doctor in de Rechten. Professor Ondernemingsrecht aan de Universiteit Gent, en onderzoeker in de verschillende juridische aspecten van Corporate Finance. Diverse publicaties in het domein van het vennootschapsrecht, het insolventierecht en het financieel recht.
Advocaat DLA Piper.
Verbonden aan het Instituut voor Financieel Recht en het Belgisch Centrum voor Vennootschapsrecht. Lid van de redactie van het Tijdschrift voor Rechtspersoon en Vennootschap (TRV-RPS), het Nieuw Juridisch Weekblad (NjW) en het tijdschrift voor insolventie- en beslagrecht (TIBR).
Doctor in de Rechten. Professor Ondernemingsrecht aan de Universiteit Gent. Laureaat van de TPR-prijs 2015 en de Prix Pierre Coppens 2014-2017.
Verbonden aan het Instituut voor Financieel Recht en het Belgisch Centrum voor Vennootschapsrecht. Voorzitter van de deelredactie rechtspersonen bij het Tijdschrift voor Estate Planning (TEP).
Advocaat Deloitte Legal.
Deelnemers inzicht verschaffen in
Betalen en factuur
Kijken
Na uw registratie en betaling ontvangt u een email met een inloglink. waarmee u het webinar meteen kan bekijken in uw browser.
Vragen stellen
Je kan tijdens de uitzending vragen stellen via de “Chat”-functie. Vragen binnen de opleidingscontext worden door de docent behandeld per e-mail.
Persoonlijk advies over individuele gevallen valt a priori buiten deze opleidingscontext.
Aanwezigheidsattest
Enkel jij kan een aanwezigheidsattest ontvangen. Wanneer iemand anders met jou persoonlijke link het webinar bekijkt kan er geen attest worden afgeleverd aan deze persoon. Om een aanwezigheidsattest te kunnen ontvangen dien je bovendien
Na controle van deze voorwaarden wordt het aanwezigheidsattest normaliter binnen de maand per e-mail verstuurd.
Evaluatieformulier
Na afloop verschijnt een evaluatieformulier
150 EUR + BTW
Inclusief handouts en recording van het webinar.
Door bij inschrijving uw gegevens te verstrekken geeft u aan KMO Campus de toestemming om u op de hoogte te houden van haar toekomstige activiteiten.
Dienstverlener kmo-portefeuille KMO Campus - DV.O217587.