WVV vraagstukken - Buitengerechtelijke exit-mogelijkheden voor aandeelhouders in NV, BV en CV

Inschrijven 25/02/2022 (14u - 16u)

 • Deelnameprijs : 150 EUR + BTW
 • Lestype: pre-recorded webinar met Live chat
 • Permanente vorming: In aanvraag - 2u permanente vorming OVB, ITAA en BIV (te bevestigen)
 • Early Bird Discount: Schrijf in op uiterlijk 24/02/22 en laat een 2de persoon gratis deelnemen. Uw genodigde kan eveneens een deelname-attest voor permanente vorming ontvangen.
 • Docent : Prof. Diederik BRULOOT (Universiteit Gent - DLA Piper) - Prof. Kristof MARESCEAU (Universiteit Gent - Deloitte Legal)

Het nieuwe vennootschapsrecht biedt nieuwe mogelijkheden om de exit van een aandeelhouder buiten de rechtbank te regelen, zelfs lastens het vennootschapsvermogen.

Maar wat kan u precies statutair regelen, en welke dwingende bepalingen en beperkingen zijn van toepassing bij de BV, de CV en de NV? En hoe valt de vergelijking uit met de (vernieuwde) gerechtelijke geschillenregeling?


Programma

Vanouds kent het vennootschapsrecht de gerechtelijke geschillenregeling waarbij de rechtbank de uittreding of de uitsluiting van een aandeelhouder oplegt tegen een vastgestelde vergoeding.

Daarnaast bestaan evenwel ook diverse andere exit-mogelijkheden, die een tussenkomst van de rechtbank overbodig maken. Deze werden door het WVV aanzienlijk uitgebreid. In de eerste plaats valt hierbij te denken aan  de mogelijkheid om in de BV en CV de uittreding en de uitsluiting statutair te regelen, waarbij een ruime (maar niet-onbeperkte) statutaire vrijheid bestaat om de exit-modaliteiten te regelen. In de NV biedt de inkoop van eigen aandelen een onderbenut alternatief. Daarnaast zijn ook nog diverse statutaire mechanismen, vnl. inzake overdracht van aandelen,  denkbaar die kunnen anticiperen op toekomstige exit-vraagstukken.

In dit seminarie bespreken de docenten, Prof. Diederik BRULOOT en Prof. Kristof MARESCEAU, hoe de uittreding en uitsluiting statutair kan worden geregeld, hoe de vergelijking uitvalt met de (vernieuwde) gerechtelijke geschillenregeling en welke verdere mechanismen beschikbaar zijn.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan de statutaire uitwerking van de voornoemde mechanismen en hun verhouding tot de dwingende bepalingen (uitkeringstest, vernietiging van aandelen, etc.).

Onder meer komen aldus de volgende onderwerpen aan bod:

 • Achtergrond: basisprincipes geschillenregeling.
 • Uittreding en uitsluiting t.l.v. het vennootschapsvermogen
  • dwingende bepalingen (incl. liquiditeitstest)
  • tijdslijn procedure
  • bepaling scheidingsaandeel
  • verdere afwikkeling.
 • Inkoop van eigen aandelen en kapitaalvermindering
 • Statutaire en/of contractuele bepalingen inzake overdraagbaarheid van aandelen ter ondersteuning van exit-mogelijkheden (en hun grenzen)

Docenten

Prof. Diederik Bruloot

Doctor in de Rechten. Professor Ondernemingsrecht aan de Universiteit Gent, en onderzoeker in de verschillende juridische aspecten van Corporate Finance. Diverse publicaties in het domein van het vennootschapsrecht, het insolventierecht en het financieel recht.

Advocaat DLA Piper.

Verbonden aan het Instituut voor Financieel Recht en het Belgisch Centrum voor Vennootschapsrecht. Lid van de redactie van het Tijdschrift voor Rechtspersoon en Vennootschap (TRV-RPS), het Nieuw Juridisch Weekblad (NjW) en het tijdschrift voor insolventie- en beslagrecht (TIBR).
 

Prof. Kristof Maresceau

Doctor in de Rechten. Professor Ondernemingsrecht aan de Universiteit Gent. Laureaat van de TPR-prijs 2015 en de Prix Pierre Coppens 2014-2017.

Verbonden aan het Instituut voor Financieel Recht en het Belgisch Centrum voor Vennootschapsrecht. Voorzitter van de deelredactie rechtspersonen bij het Tijdschrift voor Estate Planning (TEP).

Advocaat Deloitte Legal.

Leerdoelen

Deelnemers inzicht verschaffen in

 • De vergelijking tussen de gerechtelijke geschillenregeling en de statutaire mogelijkheid om exit van een aandeelhouder te regelen
 • De nieuwe statutaire mogelijkheid om een regeling te voorzien voor de uittreding en de uitsluiting lastens het vennootschapsvermogen, de dwingende bepalingen, de prijsmechanismen en de praktische aandachtspunten bij een inkoop

Webinar - praktisch

Pre-recorded
Dit webinar wordt op voorhand opgenomen, maar de docent is wel aanwezig tijdens de uitzending om uw vragen live via de chat te beantwoorden

Kijken 
Na registratie ontvang je een email met een link om het webinar te bekijken in je internet browser. 

 • Chrome werkt het beste. Installeer Chrome bij voorkeur als je standaard browser
 • Na afloop kan je de replay van het webinar gedurende 14 dagen herbekijken. 

Vragen stellen

 • Je kan tijdens de uitzending vragen stellen via de “Chat”-functie. Vragen binnen de opleidingscontext worden door de docent via de chat-functie behandeld tijdens het webinar, hetzij per e-mail na afloop.
 • Je kan ook vragen stellen tijdens de replay, die dan per e-mail door de docent kunnen behandeld worden. 

Aanwezigheidsattest
Enkel deelnemers (en genodigden) die werden geregistreerd voor het webinar kunnen een aanwezigheidsattest ontvangen. Om een aanwezigheidsattest te kunnen ontvangen dien je bovendien

 • het webinar van het begin tot het einde uit te kijken (jou kijktijd wordt geregistreerd)
 • deel te nemen aan de eventuele aanwezigheidspeiling(en)​

​Na controle van deze voorwaarden wordt het aanwezigheidsattest normaliter binnen de week per e-mail verstuurd.


Deelnameprijs

150 EUR + BTW
Inclusief handouts en recording van het webinar.

Early Bird Discount | 2de deelnemer gratis - Wat u hiervoor hoeft te doen:

 • U schrijft zich hieronder in op uiterlijk 24/02/2022
 • Aansluitend mailt u ons (info@kmocampus.be) de gegevens van uw gratis genodigde (Naam, Bedrijf, Adres, Email en telefoonnummer). 

Door bij inschrijving uw gegevens te verstrekken geeft u aan KMO Campus de toestemming om u op de hoogte te houden van haar toekomstige activiteiten. 
​Dienstverlener kmo-portefeuille KMO Campus - DV.O217587
.