[O/D] Vermogensplanning tussen ondernemer & (huwelijks-)partner

Inschrijven on-demand 175 EUR + BTW 

 • Deelnameprijs : 175 EUR + BTW
 • Lestype: On-demand webinar
 • Permanente vorming: 3 u permanente vorming OVB, ITAA
 • Docent Olivier DE KEUKELAERE en Eline BEEKEN
 • Opmerking: geen tussenkomst van de kmo-portefeuille mogelijk

Hoe kan een ondernemer zijn/haar gehuwde of samenwonende partner financieel veilig stellen en welke nieuwe mogelijkheden bieden het nieuwe erf-, huwelijksvermogens- en vennootschapsrecht.

Welke planningstechnieken tussen partners zijn voorhanden en hoe beoordeelt de Vlaamse belastingadministratie deze technieken? Programma

Het veilig stellen van het financiële lot van de (huwelijks-)partner is voor koppels vaak een bezorgdheid, en dit vraagstuk wordt nog complexer wanneer één van beide een ondernemer of zelfstandige is.

In dit seminarie bespreken de docenten, Olivier DE KEUKELAERE en Eline BEEKEN, hoe partners onderling kunnen afspreken over de onderlinge vermogensoverdracht bij vooroverlijden van één van beide.

Het lot van de gehuwde en samenwonende partner in het erfrecht en het familiaal vermogensrecht wordt toegelicht, met bijzondere aandacht wordt voor het eigen of gemeenschappelijk statuut van de aandelen, de beroepsgoederen en/of de handelszaak van één van de partners.

Docent overloopt de verschillende planningstechnieken tussen partners, met aandacht voor de nieuwe mogelijkheden die geboden worden door het erf-, huwelijksvermogens- en ondernemingsrecht. Daarnaast wordt onderzocht hoe de Vlaamse belastingadministratie de verschillende planningstechnieken beoordeelt.

Concreet komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

 • De gehuwde en samenwonende partner in het erfrecht en het huwelijksvermogensrecht
 • Het statuut van de beroepsgoederen en inkomsten uit beroepsgoederen in het huwelijksvermogensrecht
 • De planningstechnieken onder partners, waaronder: het beding van aanwas, het verblijvingsbeding, contractuele erfstelling, schenking tussen echtgenoten, …
 • Asset protection in het kader van echtscheiding
 • Standpunten en voorafgaande beslissingen van de Vlaamse Belastingsdienst
 • ...

Docenten

Olivier De Keukelaere

Licentiaat in de Rechten (KU Leuven) en advocaat verbonden aan de balie van Antwerpen en Kortrijk . Specialist in vermogensplanning en ondernemingsfiscaliteit bij Cazimir.

Olivier behaalde een Certificate in Family Business Advising en een Certificate in Family Wealth Advising aan het Family Firm Institute in Boston (USA), en is lid van het Family Firm Institute, het meest toonaangevend instituut ter wereld voor adviseurs van familiebedrijven.

Olivier publiceert in fiscale tijdschriften en is een veelgevraagde gastspreker over de opvolging van familiebedrijven.

Eline Beeken, advocaat bij Cazimir

Leerdoelen

Deelnemers inzicht verschaffen in vermogens- en successieplanning voor de ondernemende familie:

 • Het statuut van de gehuwde en samenwonende partner in het erfrecht en het familiaal vermogensrecht
 • Het specifieke statuut van de beroepsgoederen en inkomsten uit beroepsgoederen in het familiaal vermogensrecht en het lot ervan in het erfrecht
 • De mogelijkheden om bij leven vermogensoverdrachten te plannen tussen partners, en de verschillende planningstechnieken die hiervoor kunnen gebruikt worden.
 • De fiscale aandachtspunten bij de verschillende planningstechnieken

Webinar - praktisch

Factuur
We bezorgen je de factuur eerstdaags na inschrijving

Aanwezigheidsattest
Enkel jij kan een aanwezigheidsattest ontvangen. Wanneer iemand anders met jou persoonlijke link het webinar bekijkt kan er geen attest worden afgeleverd aan deze persoon. Om een aanwezigheidsattest te kunnen ontvangen dien je bovendien

 • het webinar van het begin tot het einde uit te kijken (jou kijktijd wordt geregistreerd en er wordt vastgesteld of je het webinar hebt uitgekeken)
 • deel te nemen aan de eventuele aanwezigheidspeiling(en)​

​Na controle van deze voorwaarden en na ontvangst van je betaling wordt het aanwezigheidsattest binnen de maand per e-mail verstuurd.

Geen kmo-portefeuille mogelijk voor on-demand webinars
On demand webinars kunnen omwille van regelgeving niet betaald worden met kmo-portefeuille. Indien u toch een steunaanvraag voor een on-demand webinar zou indienen, zijn wij als opleidingsverstrekker verplicht om deze steunaanvraag te annuleren.

Kijktijd

 • Je kan het webinar bekijken gedurende 90dagen na uw aanmelding.
 • Je totale beschikbare kijktijd bedraagt 3maal de duurtijd van het webinar
 • Je kan pauzeren en op een later tijdstip verder kijken. Je klikt dan opnieuw op de bovenstaande knop in deze e-mail. 
  In sommige browsers kan je verder kijken vanaf de laatste onderbreking, maar soms start je opnieuw bij de aanvang. Je kan dan desgevallend in de video scrollen naar het moment waar je was gestopt.

Vragen stellen
Je kan tijdens de uitzending vragen stellen via de “Chat”-functie. Vragen binnen de opleidingscontext worden door de docent behandeld per e-mail.
Persoonlijk advies over individuele gevallen valt a priori buiten deze opleidingscontext


Deelnameprijs

175 EUR + BTW
Inclusief handouts en recording van het webinar.

Door bij inschrijving uw gegevens te verstrekken geeft u aan KMO Campus de toestemming om u op de hoogte te houden van haar toekomstige activiteiten. 
​Dienstverlener kmo-portefeuille KMO Campus - DV.O217587
.


Inschrijven

Er zijn momenteel geen opleidingen van dit type gepland