[O/D] M&A fundamentals. : De organisatie en optimalisatie van een familiale bedrijfsoverdracht


Inschrijven on-demand 130 EUR + BTW 

 • Deelnameprijs: 130 EUR + BTW 
 • Lestype: On-demand webinar
 • Permanente vorming : 2 u ITAA en OVB
 • Docenten : Olivier DE KEUKELAERE - Cazimir
 • Opmerking: Online betaling na uw registratie (geen tussenkomst van de kmo-portefeuille mogelijk) 

Een bedrijfsoverdracht of -overname is een complexe puzzel, die doorkruist wordt door aspecten van het ondernemingsrecht, corporate finance en fiscaliteit.

In een familiale context wordt nog een extra dimensie toegevoegd omdat de overlater vaak de wens heeft om toch nog zeggenschap te behouden.

Maar hoe kan u een familiale bedrijfsoverdracht organiseren, met aandacht voor de talrijke recente wetswijzigingen?De overdracht van het familiebedrijf is een complex en emotioneel proces waarbij fiscale, juridische en emotionele motieven elkaar doorkruisen. De overlater heeft vaak de wens om de aandelen reeds aan de kinderen over te dragen, maar wil toch nog zeggenschap behouden. Tegelijk wil men de fiscale factuur doorgaans zo laag mogelijk houden, en brengen de recente talrijke wetswijzigingen een reeks aandachtspunten mee voor de planning van een overdracht.

In dit webinar overloopt de docent, Olivier DE KEUKELAERE, advocaat bij CAZIMIR, de mogelijkheden om het familiebedrijf over te dragen en in welke mate het zeggenschap kan behouden worden.

Onder meer de volgende onderwerpen worden tijdens de uiteenzetting behandeld:

 • De organisatie van de overdracht van het familiebedrijf naar de volgende generatie: schenken, erven of verkopen?
 • Aandachtspunten bij de verkoop van het familiebedrijf aan de volgende generatie: fiscaal, vermogensrechtelijk en vennootschapsrechtelijk
 • Hoe kan de bedrijfsleider controle over en/of een inkomen uit het familiebedrijf behouden ook al heeft hij de aandelen overgedragen aan de volgende generatie? Wat zijn de recente standpunten van de Vlaamse Belastingdienst terzake?
 • Welke mogelijkheden biedt het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen om de overdracht te organiseren? Wat zijn de fiscale aandachtspunten hierbij?

 


Docent

Olivier De Keukelaere

Olivier is specialist in vermogensplanning en ondernemingsfiscaliteit.

Als family business and wealth advisor begeleidt hij talrijke Vlaamse familiebedrijven bij de overdracht naar de volgende generatie. Ook helpt hij vermogende families bij de specifieke uitdagingen waarvoor zij staan bij het samenhouden van vermogen én familie. Hij wordt beschouwd als één van dé Family Business Advisors van ons land.

Leerdoelen

Deelnemers inzicht verschaffen in

 • Het fiscale gunstregime voor de overdracht van familiale ondernemingen, de toepassinsgvoorwaarden en de recente rechtspraak ter zake
 • De diverse aspecten van de recente wetswijzigingen (ondernemingsrecht, erfrecht, familiaal vermogensrecht) die relevant zijn voor de planning van een familiale bedrijfsoverdracht
 • De doeltreffendheid van bepaalde planningsinstrumenten in functie van de specifieke wensen op het vlak van de verdeling en de overdracht van de controle

Webinar - praktisch

Webinar - praktisch

Betalen en factuur

 • Na je registratie regel je de betaling van de deelnameprijs meteen in onze online betaalmodule. De meeste betaalmethoden zijn beschikbaar (bancontact, visa, mastercard, etc.).
 • De factuur wordt vervolgens per email nagestuurd. Dit kan enkele dagen in beslag nemen.
 • Belangrijke opmerking: er is geen tussenkomst van de kmo-portefeuille mogelijk voor on-demand webinars.

Kijken
Na uw registratie en betaling ontvangt u een email met een inloglink. waarmee u het webinar meteen kan bekijken in uw browser.

 • Chrome werkt het beste. Stel deze browser bij voorkeur in als je standaard browser.
 • Je kan het webinar bekijken gedurende 30dagen na uw aanmelding.
 • Je totale beschikbare kijktijd bedraagt 3maal de duurtijd van het webinar
 • Je kan pauzeren en op een later tijdstip verder kijken. Je klikt dan opnieuw op de bovenstaande knop in deze e-mail. 
  In sommige browsers kan je verder kijken vanaf de laatste onderbreking, maar soms start je opnieuw bij de aanvang. Je kan dan desgevallend in de video scrollen naar het moment waar je was gestopt.

Vragen stellen

Je kan tijdens de uitzending vragen stellen via de “Chat”-functie. Vragen binnen de opleidingscontext worden door de docent behandeld per e-mail.
Persoonlijk advies over individuele gevallen valt a priori buiten deze opleidingscontext.

Aanwezigheidsattest
Enkel jij kan een aanwezigheidsattest ontvangen. Wanneer iemand anders met jou persoonlijke link het webinar bekijkt kan er geen attest worden afgeleverd aan deze persoon. Om een aanwezigheidsattest te kunnen ontvangen dien je bovendien

 • het webinar van het begin tot het einde uit te kijken (jou kijktijd wordt geregistreerd en er wordt vastgesteld of je het webinar hebt uitgekeken)
 • deel te nemen aan de eventuele aanwezigheidspeiling(en)​

​Na controle van deze voorwaarden wordt het aanwezigheidsattest normaliter binnen de maand per e-mail verstuurd.

Evaluatieformulier

Na afloop verschijnt een evaluatieformulier


Deelnameprijs

130 EUR + BTW
Inclusief handouts en recording van het webinar.

Door bij inschrijving uw gegevens te verstrekken geeft u aan KMO Campus de toestemming om u op de hoogte te houden van haar toekomstige activiteiten. 
​Dienstverlener kmo-portefeuille KMO Campus - DV.O217587
.


Inschrijven

Er zijn momenteel geen opleidingen van dit type gepland