M&A fundamentals. : De organisatie en optimalisatie van een familiale bedrijfsoverdracht

130 EUR + BTW 
25 juni 2021 (14 - 16u)

Webinar

Permanente vorming
In aanvraag - 2 u permanente vorming OVB, BIBF, IAB en BIV (te bevestigen)

Early Bird Discount
Uitzonderlijke verlenging discountperiode : Schrijf in op uiterlijk 24 juni 2021 en laat een 2de persoon gratis deelnemen. Uw genodigde ontvangt eveneens een deelname-attest voor permanente vorming.

Docent : Olivier DE KEUKELAERE - Cazimir


Een bedrijfsoverdracht of -overname is een complexe puzzel, die doorkruist wordt door aspecten van het ondernemingsrecht, corporate finance en fiscaliteit.

In een familiale context wordt nog een extra dimensie toegevoegd omdat de overlater vaak de wens heeft om toch nog zeggenschap te behouden.

Maar hoe kan u een familiale bedrijfsoverdracht organiseren, met aandacht voor de talrijke recente wetswijzigingen?



De overdracht van het familiebedrijf is een complex en emotioneel proces waarbij fiscale, juridische en emotionele motieven elkaar doorkruisen. De overlater heeft vaak de wens om de aandelen reeds aan de kinderen over te dragen, maar wil toch nog zeggenschap behouden. Tegelijk wil men de fiscale factuur doorgaans zo laag mogelijk houden, en brengen de recente talrijke wetswijzigingen een reeks aandachtspunten mee voor de planning van een overdracht.

In dit webinar overloopt de docent, Olivier DE KEUKELAERE, advocaat bij CAZIMIR, de mogelijkheden om het familiebedrijf over te dragen en in welke mate het zeggenschap kan behouden worden.

Onder meer de volgende onderwerpen worden tijdens de uiteenzetting behandeld:

 • De organisatie van de overdracht van het familiebedrijf naar de volgende generatie: schenken, erven of verkopen?
 • Aandachtspunten bij de verkoop van het familiebedrijf aan de volgende generatie: fiscaal, vermogensrechtelijk en vennootschapsrechtelijk
 • Hoe kan de bedrijfsleider controle over en/of een inkomen uit het familiebedrijf behouden ook al heeft hij de aandelen overgedragen aan de volgende generatie? Wat zijn de recente standpunten van de Vlaamse Belastingdienst terzake?
 • Welke mogelijkheden biedt het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen om de overdracht te organiseren? Wat zijn de fiscale aandachtspunten hierbij?

 


Docent

Olivier De Keukelaere

Olivier is specialist in vermogensplanning en ondernemingsfiscaliteit.

Als family business and wealth advisor begeleidt hij talrijke Vlaamse familiebedrijven bij de overdracht naar de volgende generatie. Ook helpt hij vermogende families bij de specifieke uitdagingen waarvoor zij staan bij het samenhouden van vermogen én familie. Hij wordt beschouwd als één van dé Family Business Advisors van ons land.

Leerdoelen

Deelnemers inzicht verschaffen in

 • Het fiscale gunstregime voor de overdracht van familiale ondernemingen, de toepassinsgvoorwaarden en de recente rechtspraak ter zake
 • De diverse aspecten van de recente wetswijzigingen (ondernemingsrecht, erfrecht, familiaal vermogensrecht) die relevant zijn voor de planning van een familiale bedrijfsoverdracht
 • De doeltreffendheid van bepaalde planningsinstrumenten in functie van de specifieke wensen op het vlak van de verdeling en de overdracht van de controle

Webinar - praktisch

Kijken 
Na registratie ontvang je een email met een link om het webinar te bekijken in je internet browser. 

 • Chrome werkt het beste. Installeer Chrome bij voorkeur als je standaard browser
 • Na afloop kan je de replay van het webinar gedurende 14 dagen herbekijken. 

Vragen stellen

Dit webinar wordt op voorhand opgenomen, maar de docent is tijdens de uitzending aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

 • Je kan tijdens de uitzending vragen stellen via de “Chat”-functie. Vragen binnen de opleidingscontext worden door de docent via de chat-functie behandeld tijdens het webinar, hetzij per e-mail na afloop.
 • Je kan ook vragen stellen tijdens de replay, die dan per e-mail door de docent kunnen behandeld worden. 

Aanwezigheidsattest
Enkel deelnemers (en genodigden) die werden geregistreerd voor het webinar kunnen een aanwezigheidsattest ontvangen. Om een aanwezigheidsattest te kunnen ontvangen dien je bovendien

 • het webinar van het begin tot het einde uit te kijken (jou kijktijd wordt geregistreerd)
 • deel te nemen aan de eventuele aanwezigheidspeiling(en)​

​Na controle van deze voorwaarden wordt het aanwezigheidsattest normaliter binnen de week per e-mail verstuurd.


Deelnameprijs

130 EUR + BTW
Inclusief handouts en recording van het webinar.

BELANGRIJK: Gelieve voor webinars in te schrijven met uw PERSOONLIJKE (kantoor-)EMAILADRES.

Early Bird Discount | 2de deelnemer gratis - Wat u hiervoor hoeft te doen:

 • U schrijft zich hieronder in op uiterlijk 24 juni 2021
 • Aansluitend mailt u ons (info@kmocampus.be) de gegevens van uw gratis genodigde (Naam, Bedrijf, Adres, Email en telefoonnummer). 

Door bij inschrijving uw gegevens te verstrekken geeft u aan KMO Campus de toestemming om u op de hoogte te houden van haar toekomstige activiteiten. 
​Dienstverlener kmo-portefeuille KMO Campus - DV.O217587
.