HR-beleid binnen de KMO – Hoe uw werknemers (fiscaal) optimaal belonen?

248 EUR + BTW 
01/07/2021 (Hasselt) - 02/07/2021 (Antwerpen) - 09/07/2021 (Gent)


Locaties
HOLIDAY INN Gent Expo, Maaltekouter 3, 9051 Gent
HOLIDAY INN Hasselt, Kattegatstraat 1, 3500 Hasselt
VAN DER VALK Hotel, Luitenant Lippenslaan 66, 2140 Antwerpe

Permanente vorming
In aanvraag - 4u permanente vorming OVB, BIBF, IAB en BIV (te bevestigen)

Early Bird Discount
Schrijf in op uiterlijk 22/04/2021 en en laat een 2de persoon gratis deelnemen. Uw genodigde kan eveneens eveneens een deelname-attest voor permanente vorming ontvangen.

Docent : Katrien BOLLEN (Tiberghien) - Emma VAN CAENEGHEM (Altius)


De ‘war for talent’ moedigt bedrijven aan om een optimaal HR-beleid uit te tekenen. Hoe kan een KMO haar loonbeleid anders organiseren en welke fiscale optimalisatiemogelijkheden zijn voorhanden? Op welke wijze kan zij inspelen op de tendens van loonflexibiliteit op maat van de werknemer? Met welke instrumenten kan zij in lange termijn incentives voorzien? Welke interessante alternatieven bestaan er voor de cash bonus?In dit seminarie bespreken meester Katrien BOLLEN, advocaat gespecialiseerd in HR-tax en meester Emma VAN CAENEGEM, advocaat met specialisatie in het arbeidsrecht, de juridische mogelijkheden en beperkingen om het loonbeleid te optimaliseren.

Zij zullen dieper ingegaan op de mogelijkheden voor een werkgever om het loon te optimaliseren. Zij zullen daarbij terugvallen op hun praktische ervaring die ze inmiddels hebben opgebouwd in de materie. Zij gaan in op de pro’s en con’s van alternatieven en lichten recente tendensen toe.

Onder meer de volgende onderwerpen zullen aan bod komen:

 • Voordelen in natura en vrijgestelde sociale voordelen anno 2020
 • Onkostenvergoedingen, de rulingpraktijk, vergoeding van telewerk, …
 • Vergoeding voor auteursrechten
 • In en outs van cafetariaplannen
 • Mobiliteit: bedrijfswagen, bedrijfsfiets, mobiliteitsbudget, groene mobiliteit, …
 • Alternatieven voor de cash bonus: winstpremie, warranten, bonuspensioenplan, niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel (CAO nr.90-bonus)
 • Participatie van key-werknemers in de onderneming via aandelen(opties)
 • Vrijstellingen en incentives in de bedrijfsvoorheffing
 • (Schijn)zelfstandigheid

Docenten

Katrien BOLLEN – Senior Associate Tiberghien

Katrien maakt deel uit van het departement HR Tax van het fiscaal advocatenkantoor Tiberghien en heeft een uitgebreide ervaring in alle aspecten van HR fiscaliteit en dit zowel in een nationale als internationale context.

Zo adviseert zij onder meer aangaande nationale en internationale vergoedingsstructuren voor werknemers, bestuurders en zelfstandigen, equity incentivering, optimalisering van verloningspakketten, aanvullende pensioenen, salary-splits, tewerkstelling van expats, etc.

Katrien is geregeld spreker op seminaries en levert verschillende bijdragen in fiscale publicaties.


Emma VAN CAENEGEM – Managing Associate Altius

Emma maakt deel uit van het departement Arbeidsrecht en adviseert zowel Belgische als internationale ondernemingen over alle aspecten van het individueel en collectief arbeidsrecht.


Katrien en Emma werken elk vanuit hun eigen vakgebied en expertise vaak samen naar aanleiding van vragen van nationale en internationale cliënten die zowel een fiscale, een sociaal zekerheidsrechtelijke als een arbeidsrechtelijke analyse vergen. Zij verlenen advies en bijstand aan cliënten bij o.a. het uitwerken van cafetariaplannen, het opstellen van CAO’s en toetredingsaktes betreffende niet-recurrent resultaatsgebonden voordelen, het opstellen van bonus- en warrantenplannen, enz.


Deelnameprijs

248 EUR + BTW
Inclusief handouts, versnaperingen en parking voor de deur.

Early Bird Discount | 2de deelnemer gratis - Wat u hiervoor hoeft te doen:

 • U schrijft zich hieronder in op uiterlijk 11 juni 2021
 • Aansluitend mailt u ons (info@kmocampus.be) de gegevens van uw gratis genodigde (Naam, Bedrijf, Adres, Email en telefoonnummer). 

Door bij inschrijving uw gegevens te verstrekken geeft u aan KMO Campus de toestemming om u op de hoogte te houden van haar toekomstige activiteiten. 
​Dienstverlener kmo-portefeuille KMO Campus - DV.O217587
.